Hur mycket betyder du som kund för din bank? Svaret ligger i de siffror som står skrivna i din bankbok och hur stor förmögenhet du har. Ju mer pengar du har – desto mer betydelsefull är du. Alla kunder har ett värde, men man kan inte bortse från att de mer besuttna kan göra skillnad på ett helt annat sätt och att man därför också som bank måste göra det lilla extra för att de ska stanna. Det innebär private banking.

Private Banking erbjuds personer som har ett kapital som överstiger en viss summa. Normalt brukar denna ligga på runt fem miljoner kronor om man ser till de större bankerna i Sverige. Men, exempelvis Avanza kan erbjuda personer med ett placeringsbart kapital på två miljoner private banking.

Det som tidigare omgärdats med lite hysch-hysch och ansetts som lite fult har idag klivit rakt ut i strålkastarljuset – har man pengar så ska man också erbjudas det lilla extra; bankerna behöver inte längre hymla med att vissa personer är lite mer värda en andra. Det är på många sätt en sund inställning. Varför ska en förmögen person behöva smussla med pengarna som tjänats och varför ska denne inte få, så att säga, gå före i kön?

Private Banking ger fördelar

Vad innebär då Private Banking rent konkret? Ja, tjänsten skiljer sig från olika banker och det är också något som hela tiden förändras inom ramen för konkurrens. Du kan när som helst välja att byta bank, eller hur?

Det innebär att det pågår en dragkamp om kunder som har en förmögenhet och att erbjudandena för vad som kan komma att ingå i tjänsten Private Banking också kan ändras i syfte att locka över – eller behålla – personer med kapital. Ju mer pengar du har, desto bättre och mer heltäckande tjänster innebär också Private Banking. Vi kan emellertid rada upp några av de saker som normalt täcks och inkluderas.

    Personlig kontakt. Som vanlig kund så har du en handläggare – en bankman – som hjälper dig. Den bankmannen hjälper även andra – säg mellan 100-500 stycken, beroende på stad. De råd du får är mer allmänna och du kommer sällan att få tips som skapar någon större förändring i din egen ekonomi. Har du en förmögenhet och erbjuds Private Banking så har du en bankman som kanske har maximalt 50 kunder. Det innebär att du får en fördjupad kontakt och relation med bankmannen och att denne även, exempelvis, kan sätta dig i kontakt med andra kapitalstarka personer som kan leda till samarbeten och intressanta affärer i framtiden.

  • Rådgivning. Du kommer att få rådgivning inom en massa olika spektrum. Givet är att råden rör exempelvis olika investeringsmöjligheter – fonder och exempelvis aktier – och att du även kan låta bankmannen sköta en del av detta åt dig. Men, Private Banking kan även erbjuda råd inom juridiken – vid dödsfall, vid skilsmässa eller i samband med tvister – och gällande försäkringsfrågor. Därtill kan man även addera exempelvis skatterådgivning samt pensionsfrågor.
  • Service. Du kan som kund får hjälp med att boka resor, hotell och du får mer exklusiva kreditkort samt en ökad säkerhet rent digitalt. Du blir, helt enkelt, bortskämd på en helt annan nivå. Det är ingen gratis tjänst – man kan få betala allt från 5-15.000 kronor i grundavgift – men Private Banking har visat sig vara ett tryggt sätt att kunna luta sig tillbaka och se en redan stor förmögenhet växa och bli större.