Hosting är detsamma som webbhotell och colocation. Vill du ladda upp data på internet kan du hyra en del av ett webbhotell, alltså hosting. Server och serverutrymme hyrs då mot en kostnad. Man kan även lägga upp sin egen server och då kallas det full-featured hosting. Hostingen drivs i ett så kallat datacenter.

Full-featured hosting innebär att du betalar för underhåll och hostingbolaget som erbjuder platsen i datacentret ser då till att servern fungerar på alla sätt och vis; back-upen, kapaciteten, säkerheten. Du, å andra sidan, behöver enbart se till att datatrafiken och innehållet är i sin ordning.

Är du sugen på att hyra en plats på ett datacenter som erbjuder hosting? Tänk då på vad som passar dig och ditt företag och börja kolla runt. Det finns massa hosting-företag i Sverige, men viktigast är ändå att de du väljer erbjuder vad du är ute efter – detta är ett sätt för dig och ditt företag att spara pengar på sådant som säkerhet, strömförsörjning, ventilation och internetanslutning. Några aspekter att fundera kring kan vara miljö, säkerhet och konnektivitet. Satsa gärna på ett datacenter som erbjuder grön el från förnyelsebara energikällor – då finns där ett långsiktigt hållbarhetstänk. Erbjuder hostingbolaget ett säkert datacenter samt en säker och god uppkoppling är även detta två positiva tecken på ett fungerande webbhotell. Se gärna även till att de är lokala med öppettider dygnet runt – då lär du kunna komma igång så fort du har lagt in din första betalning.

Så att finna det perfekta hosting-bolaget för dig och ditt företag är inte så svårt som det kan tyckas – i många fall ligger det runt hörnet för er!