Att behöva arbeta i mörker är en situation man ofta ställs inför, inte minst här i Norden, och inte minst vintertid då mörkret kommer tidigt på dagen. Bra arbetsbelysning bidrar då till att arbetet blir säkrare och betydligt mer ergonomiskt, och kan lysa upp en verkstad eller en byggarbetsplats på ett funktionellt och effektivt sätt.

LED-teknik är inte ovanligt i det här sammanhanget, och utvecklingen inom den typen av teknik har gått fort framåt de senaste åren. Det är nu ett ganska dominant inslag inom belysning i allmänhet, inte minst inom arbetsbelysning. Med LED-ljus kan du ett mycket starkare ljus, mångdubbelt mer, vilket får en väldigt signifikant effekt, inte minst under den mörkare delen av dygnet.

Andra alternativ

Andra vanliga alternativ är Xenonljus och halogenbelysning. Halogenbelysning har den fördelen att den också sparar mycket energi, något som givetvis är viktigt att tänka på ur miljösynpunkt. Det är ett mycket mer energisparande alternativ än till exempel en glödlampa. Nackdelen är dock att den här typen av lampor lätt blir väldigt varma. Halogenbelysning ger dock en väldigt jämn belysning, utan störande flimmer, vilket kraftigt underlättar arbetssituationen.

Xenon-ljuset å andra sidan, har fördelen att dess ljus är mer likt dagsbelysningen, vilket kan vara lättare för ögat att hantera. Det förbättrar därmed sikten. Det ger också ifrån sig mindre reflektion, vilket också är skonsamt för dina ögon, inte minst under längre arbetspass.

Olika situationer behöver olika sorters ljus, så oftast underlättar det att prata med kunnig personal först innan du tar ditt beslut. Vissa hemsidor har också virtuella lampguider som kan guida dig till rätt val. Du får då svara på en följd frågor online, för att kartlägga just ditt behov.